Blogg

Vi bakar äppelkakor

I anslutning till vårt arbete om träd, äpplen och svamp bakade vi igår äppelkakor. Alla fick göra sin egen lilla kaka efter Fröken Vanjas recept. När de hade svalnat åt vi dem med vaniljsås i klassrummet, samt lyssnade på sagan om "Äpplet och granen". Barnen var mycket stolta över sina bakverk och bad om att få receptet. Jag sa att jag kunde skicka det i veckobrevet, men... Eftersom jag inte levererade det snabbt nog (det brukar ju skickas på fredagar) har det nu också kommit några mail om det, så det är bäst att jag skyndar mig! Receptet finner ni under bilderna!

 

      

 

Recept: Vanjas äppelkaka

 

Smaklig spis!

 

Toarulleträd

Dags för teknik!

 

Kanske ser det enkelt ut, men har man bara en toarulle och en bit kartong till att börja med så kan det vara svårt att se hur allt hänger ihop. Jag har kunnat observera hur väl eleverna följer muntliga och skriftliga instruktioner samt hur fint de har erbjudit sin hjälp till en kompis när de själva blivit klara. "Den roligaste lektionen någonsin" var en utvärderande kommentar. Härligt att man kan ha så kul samtidigt som man följer den stora tjocka läroplanen!

 

  

 

 

 

 

 

Val 2018

Runtom i kommunen hänger partiernas valaffischer, något som ingen av klassens elever har undgått att se. Idag har vi pratat mer om demokrati, hur det skulle kännas om inte alla fick vara med och bestämma och om olika områden som politikerna måste ta beslut om. 

 

Eleverna delades sedan in i grupper om fyra och fick då skapa egna partier. Partinamn, partisymbol och huvudåsikter beslutades och användes sedan till att skapa lämpliga valaffischer. Det var spännande att se hur de diskuterade olika alternativ och hur de sedan valde inom grupperna. 

 

        

Trädets delar

Vi lär oss om trädens olika delar! Vilka konstverk det blir!

 

 

Vi går i tvåan!

Första veckan i tvåan är avklarad! Vi har gjort experiment, tittat på träd, räknat matte, lekt lekar på engelska och läst en hel del både i svenska, NO och SO. 

 

De här fina bilderna gjorde vi första dagen!

 

Miniutflykt med 1L

Igår promenerade vi bort till "Spindelparken" tillsammans med 1L som en avslutningsutflykt. Solen sken och barnen gjorde av med nästan all energi innan det bar av igen tillbaka till skolan och några vanliga lektioner. 

 

Tack 1L för en fin dag!

 

 

Mello och sockerärtor

Igår var det Elevverkets Mello! WOW vilka duktiga elever vi har! Den vinnande gruppen från åk 4 hade en väl inövad koreografi med en bakåtvolt som avslutning. Både andra- och tredjeplats kneps av ettor. Grattis till Fredrik och Axel med The final countdown som var med i gruppen som hamnade tvåa, och till Marcus som dansade en Starwarsdans hela vägen till tredje plats. 

 

 

Vill också passa på att visa kort på våra små sockerärtsskott som växer så det knakar!

 

Plantering

Vi har planterat sockerärtor! Alla elever har varsin "kruka" av toarullar - de är bra eftersom de kan planteras direkt i rabatten när det är dags - och vi har även experimentkrukor där vi istället har "planterat" i toalettpapper/mörker/bara vatten/utan vatten. Spännande!

 

Science Day - hållfasthet & konstruktion

Mycket samarbete och tålamod krävdes idag då eleverna med enbart 20 st okokta spaghettistrån, 1 meter maskeringstejp, 1 meter snöre och en marshmallow skulle bygga ett så högt torn som möjligt. Tornet skulle kunna stå på egen hand och marshmallowen skulle placeras på toppen. 


Först planera och göra en skiss, sedan bygga och testa. Vi gjorde två omgångar där eleverna skulle försöka sträva efter att antingen förbättra sitt torn eller testa en annan konstruktion. 

 

Det vinnande laget var Silvia, Josephine, Astrid och Annie - båda rundorna! Deras högsta blev 45.5 cm. 

 

             

 

             

 

 

En dag på Fiskeså gård

Idag var vi på studiebesök på Fiskeså gård i Rimbo. Där träffade vi bonden Marianne som proffsigt och lugnt guidade oss runt och berättade om livet på bondgården. Vi träffade nästan nyfödda kalvar, lamm och kattungar, kor, får, hundar, tuppar, hönor och ankor. Jag har säkert glömt något! Vet inte riktigt vem som hade roligast, eleverna eller vi vuxna som följde med! Vi fick också se mjölktanken och lära oss mer om mjölkens väg från gården till bordet, samt testa på att sitta i en traktor som sedan skulle köras iväg för att så!

 

Stort tack till Marianne, Sanna, Malin, Henrik och Gunilla som alla hjälpte till att göra den här dagen så fantastisk!

 

     

 

    

 

 

Naturmandalas

När solen skiner så här starkt rakt på klassrumsfönstren är det svårt att koncentrera sig då luften tar slut! Vi fortsatte lektionen ute på skolgården istället, där vi byggde naturmandalas. Eleverna fick i uppdrag att göra sina konstverk så symmetriska som möjligt. Visst blev de fina!?

 

 

 

 

                                        

   

Skogsmatte 

Idag bråkade internet med oss, vilket gjorde att vår sista Kahootlektion inte kunde genomföras så som det var tänkt. Vi packade därför ihop klassen och begav oss till Altorpsskogen. Där räknade vi med "trollpengar", alltså stenar, tallkottar och pinnar såklart, och samarbetade i grupper för att hitta givna tal. När det var en liten stund kvar fick eleverna leka fritt. Då passade vi på att bygga den här snygga kojan! 

 

     

Linjalkonst

Här kommer en bild från förra veckans bildlektion. Vi använde linjaler för att göra häftiga bilder som eleverna påpekade såg ut som om "de höll på att komma ut ur pappret". 

 

Grodans livscykel - arbete pågår

Den senaste tiden har vi arbetat med grodans livscykel. Just nu samarbetar eleverna i mindre grupper och använder Stop Motion för att göra animerade filmer inom samma tema. När man kan stå och mysa och titta på när de jobbar kan det se ut så här!

 

Augmented Reality

Idag på bilden har vi arbetat med 2D och 3D med hjälp av en augmented reality-app. Det var många tefatsstora ögon i klassrummet idag, kan jag lova!

 

            

Vi leker med matematik

Idag har vi tränat subtraktion eller addition (beroende på hur man själv räknar) genom grupplek. Tjugo små klossar per grupp, ett barn som blundar, de andra i gruppen gömmer några klossar i händerna. Hur många klossar har de gömt?

 

Vad lär man sig av påskpyssel?

Igår tittade vi på en film om några av de traditioner som många av oss förknippar med påsken, t.ex. påskriset, påskharen och påskkärringarna. Vid pysslet idag hördes diskussioner om påskharen och pukharen samt påskris och att risa varandra som förr i tiden. I slutet av dagen fick eleverna ge förslag på saker de kunde ha lärt sig eller vad vi har tränat extra på idag. Exempel på det som nämndes var samarbete, tålamod, finmotorik och att följa instruktioner. Jag kan inte annat än att hålla med!

 

                                           

   

Earth hour

Idag firade vi Earth hour genom att släcka ner alla lampor och all övrig elektronik här i klassrummet och spelade sedan sällskapsspel och/eller byggde med plus-plus. Vi pratade om hur det vi gör och äter påverkar naturen och jorden, samtidigt som vi berörde orättvisor och skillnader i levnadsstandard världen över. Om alla människor levde som den genomsnittlige svensken skulle vi behöva 4.2 planeter..! 

 

Läs mer om Earth hour här.

Där finns även tips på hur ni kan uppmärksamma Earth hour hemma imorgon kl. 20:30-21:30!

 

  

    

 

                                               

                                               

 

Rocka sockorna

Idag har vi "rockat sockorna" för att hylla olikheter och uppmärksamma Downs syndrom. Vi har lärt oss litegrann om kromosomer, diskuterat likheter och olikheter, sjungit, dansat, ritat och kört frågesport. 

 

Humpty Dumpty-dramatisering

Just nu jobbar vi med rim och ramsor i engelskan. Vi läser, säger och tränar på ramsan och översätter orden. 

 

Igår fick alla elever arbeta i grupper med att dramatisera "Humpty Dumpty". 

 

Humpty Dumpty sat on a wall

Humpty Dumpty had a great fall

All the king's horses 

And all the king's men

Couldn't put Humpty together again

 

Nedan ser vi en av grupperna "in action".