Blogg

GOTD-kalender

Idag var det morgonmys med kamin, tända ljus och... GOTD-kalendern! Vi lärde oss om Vigdís Finnbogadóttír, världens första kvinnliga statsöverhuvud (valdes till president på Island 1980).

 

 

 

Höstutställning på biblioteket

Vi tog en liten promenad ner till biblioteket för att titta på vackra målningar - en av dem målad av Silvia! 

 

David och Goliat

Den här veckan jobbar vi med David och Goliat! Vi har tittat på en film, skrivit återberättande texter samt gjort dramatiseringar i grupper. Eleverna hade 40 minuter på sig att ordna med roller, rekvisita, repliker och repetition! Och... de klarade det galant! 

 

Kvällsmöte

Ikväll tränar vi på att skriva på bloggen! Det är väldigt roligt!

 

Pilprogrammering

 

Idag var det pilprogrammering på schemat! Så här fint kan det bli!

(Vi började med en sorteringsövning som blev väldigt buggig men vi hittade buggen och löste problemt!)

 

 

 

Den efterlängtade skattjakten

Idag var det äntligen dags. Vi samlades i klassrummet för en kort genomgång med gruppindelning och test av tekniken. Eftersom jag var rädd att det skulle komma en skattkartstjuv bad jag mina lärarkollegor vakta varsin. Första uppgiften blev därför att grupperna (genom ledtrådar i form av boktips på nätet) skulle lista ut vilken lärare som hade just deras skattkarta. QR-koder skannades och följande böcker kom upp; Håkan Bråkan, Chocolatina, Pojken i randig pyjamas och... Claudia (hittade ingen bok som passade, oops). Smarta elever kilade iväg för att hämta kuvert med skattkarta och två vässade blyertspennor. 

 

Sedan bar jakten ut på äventyr. Vissa uppgifter handlade om att namnge träd, fåglar och svampar, en annan om att hitta ett löv från ett visst träd. En av grupperna fick rita ett kort och lämna in på Djursholms bibliotek där i gengäld fick ett inslaget paket. Några fick lämna in ett lösenord till biblioteket för att sedan få pengar och ett uppdrag på COOP. Några grupper fick dansa, andra ta "groupies". Det allra sista uppdraget gjordes i klassrummet. Då fick eleverna skriva och rita ett vykort. Tanken var att kortet skulle innehålla MINST tre saker de har lärt sig/blivit bättre på/tränat mer på under dagens skattjakt, men eftersom ingen annan fick se korten blir det spännande att vänta på posten nästa vecka och se vad de har skrivit. 

 

Slutligen öppnades paketet innehållandes boken "Barn passar inte som husdjur". Skatterna inhandlade på COOP (popcorn, jordgubbssaft och kex) förtärdes vid högläsningen och alla var nöjda och glada!

 

Stort tack till Gunilla, Caroline, Sven och Eva som var gruppledare idag!

 

 

 

 

 

                       

Kastanjefåglar

Imorgon är det skattjakt eftersom eleverna har samlat in tio guldstjärnor. Det är också en sammanfattning av de senaste veckornas arbete om hösten, i tipspromenadsformat. 

 

Idag gjorde vi dessa kastanjefåglar. Mycket liv och rörelse i klassrummet den lektionen bidrog till en väldigt trött fröken idag, men kul var det ändå!

...och titta så fina de blev!

 

 

Konserthuset och innegympa på Sammis

Idag var vi på Konserthuset och såg "Pampiga systrars symfoni". När vi kom tillbaka var det dags för lunch och sedan efter lunchrasten idrott på Sammis för första gången. Vi gick dit tillsammans med Roger som visade vägen. 

 

Väl däruppe tränades användning av bommarna. Eleverna fick samarbeta för att ställa iordning bommarna på ett särskilt sätt och sedan utföra vissa övningar på bommen. Den här såg jobbig ut, tyckte jag! Jossan (som har hängt längst tid när bilden skulle tas) ser ut att trilla ner men hon skulle bara hänga med en hand istället (!). Bra samarbete!

 

Vem gillar flugsvamp?

En alltför vanlig missuppfattning när det kommer till giftiga svampar är att "om djuren äter den är den okej". I fredags tog vi in en helt vanlig men angripen röd flugsvamp (som alla barnen vet är giftig). Den stoppades ner i en plastburk med plastfolielock. Efter en diskussion i klassrummet fick eleverna skriva en hypotes om vad de trodde skulle hända med flugsvampen under helgen. "Helt uppäten", "Den har exploderat" och "Den förvinner" var några av hypoteserna. Idag... ja, såhär såg den ut. Inte så trevlig med andra ord, men fascinerande! Vi kikade också på en av larverna i microskop. 

 

Slutsats: Vissa djur kan äta svampar som är giftiga för oss människor.

 

Vad sa eleverna efteråt då?  

- "Äckligt men kul."

- "Larven var söt."

- "Kan vi göra fler såna här experiment?"

 

Självklart pratade vi också om att de svampar vi hittar i skogen och vill äta plockar vi om vi tycker att de inte är för angripna och sedan rensar vi dem. Då kan vi njuta av god svamp utan larver! Det blev också intressanta diskussioner om att larver och skalbaggar är framtidens mat (enligt vissa forskare). Just dessa ser ju kanske inte särskilt inbjudande ut... 

 

 

 

Klicka här om du vill se resultatet: 

(OBS! KÄNSLIGA TITTARE VARNAS!)

 

 

 

 

 

 

 

Svampletande och skogstroll

Med svampkorgarna i högsta hugg travade vi bort till Altorp för att leta lite svamp med 2L. "Svampögon activated" hördes från ledet när vi tog oss in i skogen från elljusspåret. De hittade väldigt många svampar. Tyvärr var det många oätliga svampar som hamnade i korgen. En ynka trattkantarell hittades av Jin, men i övrigt var det mest narrkantareller, lakritsriskor och andra skivlingar som jag inte kunde identifiera. De flesta sopparna hade redan blivit uppätna av skogens permanenta invånare. De olika svamparna sorterades upp efter undersidans utseende (rör/skivor/åsar).  

 

Som avslutning delades eleverna in i grupper om fyra och gjorde skogstrollsansikten av trolldeg och naturmaterial. 

 

 

 

AskUngen på Kungliga slottet

Idag bar det av till rikssalen på Kungliga slottet för att titta på balettföreställningen AskUngen av Victoria Power. En härlig blandning av olika klassiska sagor spelades upp tillsammans med vacker musik. Några av skådespelarna hälsade på publiken när föreställningen var slut. Det var underbart att höra eleverna tacka och berömma skådespelarna för deras insatser.

 

På bilden nedan äter vi matsäck på trappan till Nobelmuséet.

 

 

Vi bakar äppelkakor

I anslutning till vårt arbete om träd, äpplen och svamp bakade vi igår äppelkakor. Alla fick göra sin egen lilla kaka efter Fröken Vanjas recept. När de hade svalnat åt vi dem med vaniljsås i klassrummet, samt lyssnade på sagan om "Äpplet och granen". Barnen var mycket stolta över sina bakverk och bad om att få receptet. Jag sa att jag kunde skicka det i veckobrevet, men... Eftersom jag inte levererade det snabbt nog (det brukar ju skickas på fredagar) har det nu också kommit några mail om det, så det är bäst att jag skyndar mig! Receptet finner ni under bilderna!

 

      

 

Recept: Vanjas äppelkaka

 

Smaklig spis!

 

Toarulleträd

Dags för teknik!

 

Kanske ser det enkelt ut, men har man bara en toarulle och en bit kartong till att börja med så kan det vara svårt att se hur allt hänger ihop. Jag har kunnat observera hur väl eleverna följer muntliga och skriftliga instruktioner samt hur fint de har erbjudit sin hjälp till en kompis när de själva blivit klara. "Den roligaste lektionen någonsin" var en utvärderande kommentar. Härligt att man kan ha så kul samtidigt som man följer den stora tjocka läroplanen!

 

  

 

 

 

 

 

Val 2018

Runtom i kommunen hänger partiernas valaffischer, något som ingen av klassens elever har undgått att se. Idag har vi pratat mer om demokrati, hur det skulle kännas om inte alla fick vara med och bestämma och om olika områden som politikerna måste ta beslut om. 

 

Eleverna delades sedan in i grupper om fyra och fick då skapa egna partier. Partinamn, partisymbol och huvudåsikter beslutades och användes sedan till att skapa lämpliga valaffischer. Det var spännande att se hur de diskuterade olika alternativ och hur de sedan valde inom grupperna. 

 

        

Trädets delar

Vi lär oss om trädens olika delar! Vilka konstverk det blir!

 

 

Vi går i tvåan!

Första veckan i tvåan är avklarad! Vi har gjort experiment, tittat på träd, räknat matte, lekt lekar på engelska och läst en hel del både i svenska, NO och SO. 

 

De här fina bilderna gjorde vi första dagen!

 

Miniutflykt med 1L

Igår promenerade vi bort till "Spindelparken" tillsammans med 1L som en avslutningsutflykt. Solen sken och barnen gjorde av med nästan all energi innan det bar av igen tillbaka till skolan och några vanliga lektioner. 

 

Tack 1L för en fin dag!

 

 

Mello och sockerärtor

Igår var det Elevverkets Mello! WOW vilka duktiga elever vi har! Den vinnande gruppen från åk 4 hade en väl inövad koreografi med en bakåtvolt som avslutning. Både andra- och tredjeplats kneps av ettor. Grattis till Fredrik och Axel med The final countdown som var med i gruppen som hamnade tvåa, och till Marcus som dansade en Starwarsdans hela vägen till tredje plats. 

 

 

Vill också passa på att visa kort på våra små sockerärtsskott som växer så det knakar!

 

Plantering

Vi har planterat sockerärtor! Alla elever har varsin "kruka" av toarullar - de är bra eftersom de kan planteras direkt i rabatten när det är dags - och vi har även experimentkrukor där vi istället har "planterat" i toalettpapper/mörker/bara vatten/utan vatten. Spännande!

 

Science Day - hållfasthet & konstruktion

Mycket samarbete och tålamod krävdes idag då eleverna med enbart 20 st okokta spaghettistrån, 1 meter maskeringstejp, 1 meter snöre och en marshmallow skulle bygga ett så högt torn som möjligt. Tornet skulle kunna stå på egen hand och marshmallowen skulle placeras på toppen. 


Först planera och göra en skiss, sedan bygga och testa. Vi gjorde två omgångar där eleverna skulle försöka sträva efter att antingen förbättra sitt torn eller testa en annan konstruktion. 

 

Det vinnande laget var Silvia, Josephine, Astrid och Annie - båda rundorna! Deras högsta blev 45.5 cm.