Blogg

Rymdraketer

Underbart kreativt kaos här i klassrummet idag. Eleverna fick 2.5 timmar på sig att rita upp och tillverka egna rymdraketer och alla valde att stanna inne på rasten för att fortsätta skapandet. 

 

  

 

Edward vinner Vasaloppet

Elevverkets Vasalopp gick av stapeln idag! Många taggade elever som var sugna på skidåkning, blåbärssoppa och kanelbulle!

 

När dagen var slut var alla i klassen glada, men gladast var nog Edward för han vann! Grattis Edward!

Bilden under har regisserats av Josephine, med syftet att fixa "värsta Instagrambilden". Vad tycker ni?

 

 

Rymden

Idag körde vi igång vårt rymdtema. Jag och Lilian tog med båda klasserna till vinden, där det var mörkt och lite kallt. Eftersom eleverna inte har varit där tidigare var det lite extra spännande. Lilian läste en text baserad på teorin om Big bang, och vid själva smällen tjongade jag ihop två kastrullock för ljudeffektens skull! Efteråt gjorde vi små bilder för att illustrera Big bang. Vi använde oss av oljekritor och svart papper!

 

Friktion i pulkabacken och snöexperiment

Visst är det härligt med snö!? Vi har varit ute och undersökt friktion i pulkabacken. Eleverna har fått testa vad som har högst respektive lägst friktion av pulka, täckbyxor samt olika skosulor. Vi tog också in en karaff med snö för att se vad som skulle hända. Såhär blev det!

 

 

Snöexperimentet: Hur mycket vatten blir det egentligen av en kanna snö?

 

 

 

 

Färdigt julspel!

Nu är vi äntligen klara med julspelet! Kika här:

 

https://youtu.be/9Hui5K8eYyc

 

God jul!

Julspel på engelska

Vi förbereder oss för vårt julspel i engelskan. Alla jobbar hårt!

 

Nobeldagsfirande

Årets Nobellunch gick av stapeln på Kvarntorpsgården. Mycket trevligt! 

 

Vi gratulerar Harald, Josephine och Dante som blev årets Nobelpristagare från klass 2V. Bra jobbat!

 

 

GOTD-kalender

Idag var det morgonmys med kamin, tända ljus och... GOTD-kalendern! Vi lärde oss om Vigdís Finnbogadóttír, världens första kvinnliga statsöverhuvud (valdes till president på Island 1980).

 

 

 

Höstutställning på biblioteket

Vi tog en liten promenad ner till biblioteket för att titta på vackra målningar - en av dem målad av Silvia! 

 

David och Goliat

Den här veckan jobbar vi med David och Goliat! Vi har tittat på en film, skrivit återberättande texter samt gjort dramatiseringar i grupper. Eleverna hade 40 minuter på sig att ordna med roller, rekvisita, repliker och repetition! Och... de klarade det galant! 

 

Kvällsmöte

Ikväll tränar vi på att skriva på bloggen! Det är väldigt roligt!

 

Pilprogrammering

 

Idag var det pilprogrammering på schemat! Så här fint kan det bli!

(Vi började med en sorteringsövning som blev väldigt buggig men vi hittade buggen och löste problemt!)

 

 

 

Den efterlängtade skattjakten

Idag var det äntligen dags. Vi samlades i klassrummet för en kort genomgång med gruppindelning och test av tekniken. Eftersom jag var rädd att det skulle komma en skattkartstjuv bad jag mina lärarkollegor vakta varsin. Första uppgiften blev därför att grupperna (genom ledtrådar i form av boktips på nätet) skulle lista ut vilken lärare som hade just deras skattkarta. QR-koder skannades och följande böcker kom upp; Håkan Bråkan, Chocolatina, Pojken i randig pyjamas och... Claudia (hittade ingen bok som passade, oops). Smarta elever kilade iväg för att hämta kuvert med skattkarta och två vässade blyertspennor. 

 

Sedan bar jakten ut på äventyr. Vissa uppgifter handlade om att namnge träd, fåglar och svampar, en annan om att hitta ett löv från ett visst träd. En av grupperna fick rita ett kort och lämna in på Djursholms bibliotek där i gengäld fick ett inslaget paket. Några fick lämna in ett lösenord till biblioteket för att sedan få pengar och ett uppdrag på COOP. Några grupper fick dansa, andra ta "groupies". Det allra sista uppdraget gjordes i klassrummet. Då fick eleverna skriva och rita ett vykort. Tanken var att kortet skulle innehålla MINST tre saker de har lärt sig/blivit bättre på/tränat mer på under dagens skattjakt, men eftersom ingen annan fick se korten blir det spännande att vänta på posten nästa vecka och se vad de har skrivit. 

 

Slutligen öppnades paketet innehållandes boken "Barn passar inte som husdjur". Skatterna inhandlade på COOP (popcorn, jordgubbssaft och kex) förtärdes vid högläsningen och alla var nöjda och glada!

 

Stort tack till Gunilla, Caroline, Sven och Eva som var gruppledare idag!

 

 

 

 

 

                       

Kastanjefåglar

Imorgon är det skattjakt eftersom eleverna har samlat in tio guldstjärnor. Det är också en sammanfattning av de senaste veckornas arbete om hösten, i tipspromenadsformat. 

 

Idag gjorde vi dessa kastanjefåglar. Mycket liv och rörelse i klassrummet den lektionen bidrog till en väldigt trött fröken idag, men kul var det ändå!

...och titta så fina de blev!

 

 

Konserthuset och innegympa på Sammis

Idag var vi på Konserthuset och såg "Pampiga systrars symfoni". När vi kom tillbaka var det dags för lunch och sedan efter lunchrasten idrott på Sammis för första gången. Vi gick dit tillsammans med Roger som visade vägen. 

 

Väl däruppe tränades användning av bommarna. Eleverna fick samarbeta för att ställa iordning bommarna på ett särskilt sätt och sedan utföra vissa övningar på bommen. Den här såg jobbig ut, tyckte jag! Jossan (som har hängt längst tid när bilden skulle tas) ser ut att trilla ner men hon skulle bara hänga med en hand istället (!). Bra samarbete!

 

Vem gillar flugsvamp?

En alltför vanlig missuppfattning när det kommer till giftiga svampar är att "om djuren äter den är den okej". I fredags tog vi in en helt vanlig men angripen röd flugsvamp (som alla barnen vet är giftig). Den stoppades ner i en plastburk med plastfolielock. Efter en diskussion i klassrummet fick eleverna skriva en hypotes om vad de trodde skulle hända med flugsvampen under helgen. "Helt uppäten", "Den har exploderat" och "Den förvinner" var några av hypoteserna. Idag... ja, såhär såg den ut. Inte så trevlig med andra ord, men fascinerande! Vi kikade också på en av larverna i microskop. 

 

Slutsats: Vissa djur kan äta svampar som är giftiga för oss människor.

 

Vad sa eleverna efteråt då?  

- "Äckligt men kul."

- "Larven var söt."

- "Kan vi göra fler såna här experiment?"

 

Självklart pratade vi också om att de svampar vi hittar i skogen och vill äta plockar vi om vi tycker att de inte är för angripna och sedan rensar vi dem. Då kan vi njuta av god svamp utan larver! Det blev också intressanta diskussioner om att larver och skalbaggar är framtidens mat (enligt vissa forskare). Just dessa ser ju kanske inte särskilt inbjudande ut... 

 

 

 

Klicka här om du vill se resultatet: 

(OBS! KÄNSLIGA TITTARE VARNAS!)

 

 

 

 

 

 

 

Svampletande och skogstroll

Med svampkorgarna i högsta hugg travade vi bort till Altorp för att leta lite svamp med 2L. "Svampögon activated" hördes från ledet när vi tog oss in i skogen från elljusspåret. De hittade väldigt många svampar. Tyvärr var det många oätliga svampar som hamnade i korgen. En ynka trattkantarell hittades av Jin, men i övrigt var det mest narrkantareller, lakritsriskor och andra skivlingar som jag inte kunde identifiera. De flesta sopparna hade redan blivit uppätna av skogens permanenta invånare. De olika svamparna sorterades upp efter undersidans utseende (rör/skivor/åsar).  

 

Som avslutning delades eleverna in i grupper om fyra och gjorde skogstrollsansikten av trolldeg och naturmaterial. 

 

 

 

AskUngen på Kungliga slottet

Idag bar det av till rikssalen på Kungliga slottet för att titta på balettföreställningen AskUngen av Victoria Power. En härlig blandning av olika klassiska sagor spelades upp tillsammans med vacker musik. Några av skådespelarna hälsade på publiken när föreställningen var slut. Det var underbart att höra eleverna tacka och berömma skådespelarna för deras insatser.

 

På bilden nedan äter vi matsäck på trappan till Nobelmuséet.

 

 

Vi bakar äppelkakor

I anslutning till vårt arbete om träd, äpplen och svamp bakade vi igår äppelkakor. Alla fick göra sin egen lilla kaka efter Fröken Vanjas recept. När de hade svalnat åt vi dem med vaniljsås i klassrummet, samt lyssnade på sagan om "Äpplet och granen". Barnen var mycket stolta över sina bakverk och bad om att få receptet. Jag sa att jag kunde skicka det i veckobrevet, men... Eftersom jag inte levererade det snabbt nog (det brukar ju skickas på fredagar) har det nu också kommit några mail om det, så det är bäst att jag skyndar mig! Receptet finner ni under bilderna!

 

      

 

Recept: Vanjas äppelkaka

 

Smaklig spis!

 

Toarulleträd

Dags för teknik!

 

Kanske ser det enkelt ut, men har man bara en toarulle och en bit kartong till att börja med så kan det vara svårt att se hur allt hänger ihop. Jag har kunnat observera hur väl eleverna följer muntliga och skriftliga instruktioner samt hur fint de har erbjudit sin hjälp till en kompis när de själva blivit klara. "Den roligaste lektionen någonsin" var en utvärderande kommentar. Härligt att man kan ha så kul samtidigt som man följer den stora tjocka läroplanen!