Blogg

Ladda för läsning

Imorgon ska vi gå över till våra grannar på Futuraskolan. Där ska eleverna få läsa för de yngre barnen. Idag har de fått träna på hur de ska läsa för att vara så tydliga som möjligt, och hur de kan använda rösten för att göra läsningen mer spännande. 

 

 

 

 

Drömdag

När vi gick i ettan hade hela skolan "Secret student" under ett begränsat antal veckor. Det går ut på att läraren lottar och väljer en elev varje dag. Denna elev observeras sedan lite extra noga. Om eleven visar att han/hon gör sitt bästa på lektionerna, är en schysst kompis och tar ansvar för sina saker avslöjas Secret student i slutet av dagen. Om inte får ingen veta vem det var. 

 

Vi körde direkt med att de fick 100 poäng per dag. Efter 3000 poäng skulle de få en s.k. drömlektion. När de nådde det röstade de och bestämde att de ville ta med leksaker till klassrummet. Efter 10000 poäng skulle de få en drömdag. 

 

Idag skedde den! Programmet var som följande:

 

Musik

Rast

Värdegrundsövningar (4 hörn) där ämnen som mobbing, hur man är en schysst kompis och hur man kan bli piggare i skolan diskuterades. 

Lunch - matsäck i klassrummet

Rast

Film (Lillebror på tjuvjakt från SLI) med gott (några hade med chips, en del choklad, lite lösgodis, morotsstavar, gurka, jordgubbar och saft - fröken Vanja bjöd på isglass)

Hemlig gäst (hunden Rascal)

Avslutning med utelek (det byggdes en hinderbana som både barn och hund hoppade i)

 

Vi hade på oss myskläder också, såklart, och kramades med gosedjur!

 

Det var en riktigt trevlig och lyckad drömdag. 

 

 

 

 

 

Bibliska berättelser i Danderyds kyrka

Just nu arbetar vi med världsreligionerna. Passande då att vi blev inbjudna till Danderyds kyrka för att få höra olika berättelser ur Bibeln, närmare bestämt de fem Moseböckerna. Eleverna var mycket nöjda med besöket! Här flyr eleverna/slavarna på väg från Egypten. 

 

 

Månens faser

Som del av rymdentemat har vi arbetat med månens faser. Visst blev det fint?!

 

 

 

 

Nu är temat avslutat! Bra jobbat allihop!

 

Känner du fröken Vanja?

För att hålla takt med Skolverkets bestämmelser om programmering försöker jag, fröken Vanja, lära mig mer om programmering. Igår programmerade jag en webbapp med hjälp av AppLab på code.org. Idag fick eleverna spela spelet som gick ut på att de skulle svara på fem frågor om sin lärare. Låter det lätt? Ja, kanske... Men om man svarade fel var man tvungen att börja om från början! Fredrik var snabbast, men till sist hade alla klarat sig. Om ett par veckor blir det workshop med kollegorna!

 

För er som vill testa kan ni göra det genom att klicka här. Ha ljudet på för extra irritation. Och ni som redan kan programmera, tänk på att jag är nybörjare! Skratta med, inte åt ;)

 

Jag rekommenderar att ni skapar ett konto på www.code.org och sitter tillsammans med barnen och testar lite. Starten är lättare än man tror. Mycket går att göra på svenska men instruktionsvideorna är ofta på engelska (med undertext). Utmärkt tillfälle att också träna lite mer på engelskan!

 

 

Hemlig utflykt

Förra året började klass 2Vs elever att samla in Nompix i matematikappen NOMP. För ca två veckor sedan var den s.k. "nompixburken" full och belöningen var en utflykt som fröken Vanja skulle få bestämma. 

 

Idag var det dags. Vi har spenderat hela dagen på Tekniska museet. Två matstunder har hunnits med varav en lunch och en fika-/mellispaus. Eleverna har varit små stjärnor! 

 

 

Rymdraketer

Underbart kreativt kaos här i klassrummet idag. Eleverna fick 2.5 timmar på sig att rita upp och tillverka egna rymdraketer och alla valde att stanna inne på rasten för att fortsätta skapandet. 

 

  

 

Edward vinner Vasaloppet

Elevverkets Vasalopp gick av stapeln idag! Många taggade elever som var sugna på skidåkning, blåbärssoppa och kanelbulle!

 

När dagen var slut var alla i klassen glada, men gladast var nog Edward för han vann! Grattis Edward!

Bilden under har regisserats av Josephine, med syftet att fixa "värsta Instagrambilden". Vad tycker ni?

 

 

Rymden

Idag körde vi igång vårt rymdtema. Jag och Lilian tog med båda klasserna till vinden, där det var mörkt och lite kallt. Eftersom eleverna inte har varit där tidigare var det lite extra spännande. Lilian läste en text baserad på teorin om Big bang, och vid själva smällen tjongade jag ihop två kastrullock för ljudeffektens skull! Efteråt gjorde vi små bilder för att illustrera Big bang. Vi använde oss av oljekritor och svart papper!

 

Friktion i pulkabacken och snöexperiment

Visst är det härligt med snö!? Vi har varit ute och undersökt friktion i pulkabacken. Eleverna har fått testa vad som har högst respektive lägst friktion av pulka, täckbyxor samt olika skosulor. Vi tog också in en karaff med snö för att se vad som skulle hända. Såhär blev det!

 

 

Snöexperimentet: Hur mycket vatten blir det egentligen av en kanna snö?

 

 

 

 

Färdigt julspel!

Nu är vi äntligen klara med julspelet! Kika här:

 

https://youtu.be/9Hui5K8eYyc

 

God jul!

Julspel på engelska

Vi förbereder oss för vårt julspel i engelskan. Alla jobbar hårt!

 

Nobeldagsfirande

Årets Nobellunch gick av stapeln på Kvarntorpsgården. Mycket trevligt! 

 

Vi gratulerar Harald, Josephine och Dante som blev årets Nobelpristagare från klass 2V. Bra jobbat!

 

 

GOTD-kalender

Idag var det morgonmys med kamin, tända ljus och... GOTD-kalendern! Vi lärde oss om Vigdís Finnbogadóttír, världens första kvinnliga statsöverhuvud (valdes till president på Island 1980).

 

 

 

Höstutställning på biblioteket

Vi tog en liten promenad ner till biblioteket för att titta på vackra målningar - en av dem målad av Silvia! 

 

David och Goliat

Den här veckan jobbar vi med David och Goliat! Vi har tittat på en film, skrivit återberättande texter samt gjort dramatiseringar i grupper. Eleverna hade 40 minuter på sig att ordna med roller, rekvisita, repliker och repetition! Och... de klarade det galant! 

 

Kvällsmöte

Ikväll tränar vi på att skriva på bloggen! Det är väldigt roligt!

 

Pilprogrammering

 

Idag var det pilprogrammering på schemat! Så här fint kan det bli!

(Vi började med en sorteringsövning som blev väldigt buggig men vi hittade buggen och löste problemt!)

 

 

 

Den efterlängtade skattjakten

Idag var det äntligen dags. Vi samlades i klassrummet för en kort genomgång med gruppindelning och test av tekniken. Eftersom jag var rädd att det skulle komma en skattkartstjuv bad jag mina lärarkollegor vakta varsin. Första uppgiften blev därför att grupperna (genom ledtrådar i form av boktips på nätet) skulle lista ut vilken lärare som hade just deras skattkarta. QR-koder skannades och följande böcker kom upp; Håkan Bråkan, Chocolatina, Pojken i randig pyjamas och... Claudia (hittade ingen bok som passade, oops). Smarta elever kilade iväg för att hämta kuvert med skattkarta och två vässade blyertspennor. 

 

Sedan bar jakten ut på äventyr. Vissa uppgifter handlade om att namnge träd, fåglar och svampar, en annan om att hitta ett löv från ett visst träd. En av grupperna fick rita ett kort och lämna in på Djursholms bibliotek där i gengäld fick ett inslaget paket. Några fick lämna in ett lösenord till biblioteket för att sedan få pengar och ett uppdrag på COOP. Några grupper fick dansa, andra ta "groupies". Det allra sista uppdraget gjordes i klassrummet. Då fick eleverna skriva och rita ett vykort. Tanken var att kortet skulle innehålla MINST tre saker de har lärt sig/blivit bättre på/tränat mer på under dagens skattjakt, men eftersom ingen annan fick se korten blir det spännande att vänta på posten nästa vecka och se vad de har skrivit. 

 

Slutligen öppnades paketet innehållandes boken "Barn passar inte som husdjur". Skatterna inhandlade på COOP (popcorn, jordgubbssaft och kex) förtärdes vid högläsningen och alla var nöjda och glada!

 

Stort tack till Gunilla, Caroline, Sven och Eva som var gruppledare idag!

 

 

 

 

 

                       

Kastanjefåglar

Imorgon är det skattjakt eftersom eleverna har samlat in tio guldstjärnor. Det är också en sammanfattning av de senaste veckornas arbete om hösten, i tipspromenadsformat. 

 

Idag gjorde vi dessa kastanjefåglar. Mycket liv och rörelse i klassrummet den lektionen bidrog till en väldigt trött fröken idag, men kul var det ändå!

...och titta så fina de blev!