Blogg

Starstuck

Fick plötslig information om att herrlandslaget i fotboll tränade på IP, vilket resulterade i ett helt gäng uppspelta elever. Vi fick tillåtelse att gå och kika men höll oss på lagom avstånd. Det var dock omöjligt att försöka ha någon typ av SO-lektion efteråt (vi hade bara 30 minuter kvar av dagen när vi kom tillbaka) så det blev högläsning och frukt istället!

 

Balans

Nu är höstterminen igång ordentligt. Idag startade vi upp arbetsområdet "balans", som vi kommer fortsätta arbeta med i ett par veckor framöver. Eleverna fick undersöka tyngdpunkten på varsin papperfjäril (som balanserades på en penna) samt diskutera när och hur de eller andra använder sin balans i vardagen. När tyngdpunkten ändrades med hjälp av ett litet gem blev uppgiften svårare, och när de till sist skulle avsluta med en fjärilsparad var det väldigt svårt! Glada miner ändå!

 

Trådslöjd/luffarslöjd

Trådslöjd är en form av metallslöjd. Slöjdformen kallas också luffarslöjd från den tiden då de s.k. "luffarna" gick runt och sålde saker de själva tillverkat med hjälp av tänger och järntråd.  

 

Vi har testat på detta idag efter inspiration från åk 3 och 4 som har gjort liknande projekt. De blir verkligen fina!

 

SO utomhus

Den här fina (men lite kyliga) vårdagen tog vi en promenad i närområdet för att titta på vägskyltar, repetera hur man beter sig i trafiken och prata lite om Djursholms historia. På en blomsteräng vid slottet samlades vi sedan för att dokumentera det vi lärt oss! 

 

Valborgsfirande

Dagen inleddes med ett rörispass med Tina på morgonen. Sedan körde vi en engelsk dag i klass 2V. Jag var intresserad av att observera hur eleverna skulle reagera om jag bara pratade engelska. Imponerande, måste jag säga! 

 

Klockan 12:30 gick vi ut på skolgården igen där vi tillsammans med resten av skolans elever och personal sjöng några sånger. Håkan tände brasan och det hela kändes mycket stämningsfullt. Vi hade otrolig tur med vädret - när vi stod där och sjöng runt brasan mörknade himlen rejält. De flesta hann fly inåt innan det började regna, och de som inte gjorde det hade kul ändå!

 

Trevlig valborg!

 

Läsning för Futurabarnen

Idag var det vår andra gång då vi läste för barnen på Futura. Det var mycket uppskattat av alla inblandade och vi planerar att fortsätta till slutet av terminen. Härligt att se hur omtänksamma "mina" stora elever är mot de yngre, och kul att se hur glada de blir när vi kommer!

 

Här sitter några och läser i målarrummet! Fint mönster på bordet!

 

 

 

Ladda för läsning

Imorgon ska vi gå över till våra grannar på Futuraskolan. Där ska eleverna få läsa för de yngre barnen. Idag har de fått träna på hur de ska läsa för att vara så tydliga som möjligt, och hur de kan använda rösten för att göra läsningen mer spännande. 

 

 

 

 

Drömdag

När vi gick i ettan hade hela skolan "Secret student" under ett begränsat antal veckor. Det går ut på att läraren lottar och väljer en elev varje dag. Denna elev observeras sedan lite extra noga. Om eleven visar att han/hon gör sitt bästa på lektionerna, är en schysst kompis och tar ansvar för sina saker avslöjas Secret student i slutet av dagen. Om inte får ingen veta vem det var. 

 

Vi körde direkt med att de fick 100 poäng per dag. Efter 3000 poäng skulle de få en s.k. drömlektion. När de nådde det röstade de och bestämde att de ville ta med leksaker till klassrummet. Efter 10000 poäng skulle de få en drömdag. 

 

Idag skedde den! Programmet var som följande:

 

Musik

Rast

Värdegrundsövningar (4 hörn) där ämnen som mobbing, hur man är en schysst kompis och hur man kan bli piggare i skolan diskuterades. 

Lunch - matsäck i klassrummet

Rast

Film (Lillebror på tjuvjakt från SLI) med gott (några hade med chips, en del choklad, lite lösgodis, morotsstavar, gurka, jordgubbar och saft - fröken Vanja bjöd på isglass)

Hemlig gäst (hunden Rascal)

Avslutning med utelek (det byggdes en hinderbana som både barn och hund hoppade i)

 

Vi hade på oss myskläder också, såklart, och kramades med gosedjur!

 

Det var en riktigt trevlig och lyckad drömdag. 

 

 

 

 

 

Bibliska berättelser i Danderyds kyrka

Just nu arbetar vi med världsreligionerna. Passande då att vi blev inbjudna till Danderyds kyrka för att få höra olika berättelser ur Bibeln, närmare bestämt de fem Moseböckerna. Eleverna var mycket nöjda med besöket! Här flyr eleverna/slavarna på väg från Egypten. 

 

 

Månens faser

Som del av rymdentemat har vi arbetat med månens faser. Visst blev det fint?!

 

 

 

 

Nu är temat avslutat! Bra jobbat allihop!

 

Känner du fröken Vanja?

För att hålla takt med Skolverkets bestämmelser om programmering försöker jag, fröken Vanja, lära mig mer om programmering. Igår programmerade jag en webbapp med hjälp av AppLab på code.org. Idag fick eleverna spela spelet som gick ut på att de skulle svara på fem frågor om sin lärare. Låter det lätt? Ja, kanske... Men om man svarade fel var man tvungen att börja om från början! Fredrik var snabbast, men till sist hade alla klarat sig. Om ett par veckor blir det workshop med kollegorna!

 

För er som vill testa kan ni göra det genom att klicka här. Ha ljudet på för extra irritation. Och ni som redan kan programmera, tänk på att jag är nybörjare! Skratta med, inte åt ;)

 

Jag rekommenderar att ni skapar ett konto på www.code.org och sitter tillsammans med barnen och testar lite. Starten är lättare än man tror. Mycket går att göra på svenska men instruktionsvideorna är ofta på engelska (med undertext). Utmärkt tillfälle att också träna lite mer på engelskan!

 

 

Hemlig utflykt

Förra året började klass 2Vs elever att samla in Nompix i matematikappen NOMP. För ca två veckor sedan var den s.k. "nompixburken" full och belöningen var en utflykt som fröken Vanja skulle få bestämma. 

 

Idag var det dags. Vi har spenderat hela dagen på Tekniska museet. Två matstunder har hunnits med varav en lunch och en fika-/mellispaus. Eleverna har varit små stjärnor! 

 

 

Rymdraketer

Underbart kreativt kaos här i klassrummet idag. Eleverna fick 2.5 timmar på sig att rita upp och tillverka egna rymdraketer och alla valde att stanna inne på rasten för att fortsätta skapandet. 

 

  

 

Edward vinner Vasaloppet

Elevverkets Vasalopp gick av stapeln idag! Många taggade elever som var sugna på skidåkning, blåbärssoppa och kanelbulle!

 

När dagen var slut var alla i klassen glada, men gladast var nog Edward för han vann! Grattis Edward!

Bilden under har regisserats av Josephine, med syftet att fixa "värsta Instagrambilden". Vad tycker ni?

 

 

Rymden

Idag körde vi igång vårt rymdtema. Jag och Lilian tog med båda klasserna till vinden, där det var mörkt och lite kallt. Eftersom eleverna inte har varit där tidigare var det lite extra spännande. Lilian läste en text baserad på teorin om Big bang, och vid själva smällen tjongade jag ihop två kastrullock för ljudeffektens skull! Efteråt gjorde vi små bilder för att illustrera Big bang. Vi använde oss av oljekritor och svart papper!

 

Friktion i pulkabacken och snöexperiment

Visst är det härligt med snö!? Vi har varit ute och undersökt friktion i pulkabacken. Eleverna har fått testa vad som har högst respektive lägst friktion av pulka, täckbyxor samt olika skosulor. Vi tog också in en karaff med snö för att se vad som skulle hända. Såhär blev det!

 

 

Snöexperimentet: Hur mycket vatten blir det egentligen av en kanna snö?

 

 

 

 

Färdigt julspel!

Nu är vi äntligen klara med julspelet! Kika här:

 

https://youtu.be/9Hui5K8eYyc

 

God jul!

Julspel på engelska

Vi förbereder oss för vårt julspel i engelskan. Alla jobbar hårt!

 

Nobeldagsfirande

Årets Nobellunch gick av stapeln på Kvarntorpsgården. Mycket trevligt! 

 

Vi gratulerar Harald, Josephine och Dante som blev årets Nobelpristagare från klass 2V. Bra jobbat!

 

 

GOTD-kalender

Idag var det morgonmys med kamin, tända ljus och... GOTD-kalendern! Vi lärde oss om Vigdís Finnbogadóttír, världens första kvinnliga statsöverhuvud (valdes till president på Island 1980).