Blogg

Tema kroppen

Vi arbetar just nu med skelettet och idag fick eleverna klippa ut skelettdelar och sedan sätta ihop dem korrekt. Vi tittade närmare på fru skelett som vi har i klassrummet (kallad fru Benrangel) och lärde oss fakta om de olika delarna. Var sitter nyckelbenet? hur känns ryggraden? Minsta skelettdelen? Hur många skelettdelar har vi? Största skelettdelen? 

 

 

 

Diamantjakten sammanfattning

Varje vecka tränar eleverna på att skriva sammanfattning av läsläxan. Tillsammans pratar vi om det lästa och skriver stödord på tavlan för att sedan gemensamt skriva meningar. Eleverna är delaktiga i hur och vad vi skriver. Jag tycker eleverna har blivit superduktiga! 

 

 

 

Vem äter vem? 

Vi har i veckan arbetat med näringskedjor och eleverna har lärt mer om begreppen producent, konsument och toppkonsument i näringskedjorna. På bildlektionen fick alla illustrera detta genom att visa vem som äter vem? 

Jag visade på whiteboard en lokatt med öppet gap som ska äta en räv som i sin tur äter en kanin som i sin tur äter ett blad. 

Eleverna tyckte det var en rolig bilduppgift och ett lärorikt sätt att förstå näringskedjor. 

 

Känslor

Tillbaka efter höstlovet!

Jag skrev ett positivt meddelande till eleverna på whiteboard. Därefter fick alla en rosa post-it lapp där de fick skriva vad som gör dem glada i skolan. Det var underbart och härligt att se vad eleverna känner då de har glada känslor. Vi pratade också om att det är bättre att fokusera på det som är bra än det som är mindre bra. Ett sätt kan vara att komma ihåg de rosa post-it lapparna...

 

klockan

Klockan i vårt klassrum :-))))

Lässpindlar

Inför höstlovet har eleverna gjort lässpindlar som ska följa med hem och läsa på höstlovet! 

Vi fick besök av lässpindeln Helga som bor hos mig i Gamla stan och på kvällarna smyger Helga iväg till biblioteket och träffar där andra spindlar som älskar att äta ord i böcker. Alla fick med sig hem ett läsbingo att göra ihop med lässpindeln samt skriva en dagbok om en lässpindels höstlovsdagar...

 

Badminton

På idrotten idag åkte vi iväg och fick prova på badminton i Täby badmintonsklubb. Det var superkul! 

 

 

Fakta spindlar

Eleverna fick arbeta i par och skriva tillsammans fakta om spindlar. De fick stafett skriva och hämta fakta i korridoren. De fick också göra ett venn-diagram och jämföra korsspindel och svarta änkan. 

stopmotion

I teknik har eleverna lärt om stopmotion. Eleverna fick planera en enkel berättelse och sedan genomföra en kortfilm med hjälp av appen stopmotion. Det var superkul tyckte eleverna! De var mycket entusiastiska och ivriga att få visa och berätta om sin film som alla fick visa. 

 

Tema svampar

Vi har läst faktatexter om svampar i vår natur och därefter fick eleverna göra svampar i lera. Det blev ett gäng Carl-Johan, flugsvampar och två kantareller. Allt finns nu i vårt glasskåp! Kom och titta! 

 

 

 

Tumme upp tavla

Elever som under dagen varit extra uppmärksamma, tagit extra bra ansvar och räckt upp handen bra får en möjlighet att välja ett klistermärke att sätta på elevernas tummen upp tavla. Allt började med att några elever ej följde klassens regler i vårt klassrum om att ta ansvar och det blev tjatit att fokusera på att påminna. Istället ville jag som lärare ge beröm till de som tagit ansvar. Elever önskade då få sätta upp klistermärken på en synlig tavla. Så utifrån elevernas önskemål blev det en tummen upp tavla gjord av eleverna. Det känns roligt att styra uppmärksammheten till dem som tar ansvar...

Symmetri 

Eleverna har arbetat med symmetri och spegelbild i matematik och därför fick de göra en rolig bilduppgift på det. Så fina bilderna blev! Vi har riktiga konstnärer i klassen. 

  

 

 

  

 

  

Programera med scratch

Idag fick eleverna prova på att programera med appen scratch. Det var jättekul! Flera lyckades också få till ljud till sina fina programmeringar. Scratch är ett blockprogrammeringsverktyg uppbyggt av visuella block som byggs ihop som ett pussel. Detta är ett kreativt sätt att lära sig grunderna i att koda och till programmering. 

Geometriska former

I matematik lär eleverna om geometriska former samt om vad kant, hörn, sida och vinkel är. 

Påsklunch

Idag fick vi god och fint dukat påsklunch på skolan. I klassrummet blev elevernas påskkaniner klara :-) 

Knoppar

Nytt arbetsområde: trädens knoppar! Vi startade med att titta på videung och göra fina tavlor. Naturligtvis lyssnade vi också på melodin...sov du lilla videung än så...Vi kommer fortsätta göra jämförelser mellan olika träds knoppar och försöka identifiera dem. 

 

Lekplatsfysik

Vad är friktion? Efter att ha lärt oss om detta så ville vi prova i rutshkanan hur olika material påverkar hur fort det går att åka. Lite friktion = snabbt! En tomtesäck av juteväv gjorde att det gick så lååååångsamt

Massage

Vi gillar att ha massage i klassen. Här fortsatte massagen ända ner till matsalen och lunchen ;-) 

 

Matematik

En helt vanlig mattelektion :-))) Just nu fokus på subtraktion! 

 

 

 

Alla hjärtans dag

Idag fick eleverna ge sig själva komplimanger. Nyttigt och helt fantastiskt!