År 1 Blogg

Finskrivning!

Varje vecka övar vi särskilt på en av bokstäverna i alfabetet. Vi övar på bokstavsljudet - hur bokstaven låter och hur vi formar ljudet - samt hur bokstaven ser ut och naturligtvis på hur vi skriver bokstaven. Efter att vi övat på olika sätt under en vecka har vi sedan "Finskrivning" på fredagen och då får eleverna visa att de lärt sig att forma bokstaven både fint och på rätt sätt. När finskrivningen är färdig får eleverna göra ett bokstavs-tangram som de färglägger, klipper ut och därefter fogar samman de utklippta delarna till en bokstav igen. Den här veckans bokstav har varit Aa och visst blev de fina!

 

Hur är vi en bra vän?

Så här i början av terminen arbetar vi extra mycket med värdegrundsfrågor, samarbetsövningar och vänskap som ju tillhör SO-ämnet. Vi har bland annat lekt lekar och funderat över hur riktigt bra vänner är. Barnen har ritat bilder och gett sina bästa tips, bilderna har vi på dörren till klassrummet som påminnelser. Visst är de fina!

 

 

Besök på Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova

Vi har besökt Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova. På Cosmonova såg vi den fantastiska filmen "Sköldpaddans resa", en både vacker och lärorik film. Därefter åt vi vår medhavda lunchmatsäck innan det var dags att besöka museet och se på alla dinosaurierna. Ett perfekt avslut på vårt dinosaurie-tema!

 

Snart Mors Dag!

Vi har gjort morsdagspresenter och kort med massor av kärlek till er mammor!

 

 

 

 

Mera mönster!

Vi har byggt mönster med flera repetitioner med naturmaterial som vi hittat på skolgården.

 

Vi sorterar och bygger mönster!

I matematikämnet har vi arbetat med geometriska former - trianglar, cirklar, rektanglar och kvadrater - i olika färger och storlekar.

Barnen har sorterat dem utifrån olika kriterier, som de bestämt själva, och därefter byggt egna mönster. 

 

Dinosaurier!

Dinosaurier har verkligen en förmåga att fånga barnens intresse och sätta igång deras fantasi!

Vi har lärt oss om när dinosaurierna levde och hur de troligtvis dog ut men det finns ju så mycket mera som är intressant att lära sig om dinosaurier - som hur stora var de? Vad åt de? Hur långa tänder hade de? Vilken färg kan de ha haft? Massor av frågor! Därefter har vi ritat, målat och klippt ut dinosaurier och gjort en gemensam dinosaurietavla. Fin, eller hur!

 

 

Vårtecken!

Vi har varit ute på promenad och letat vårtecken i naturen. Barnen har tillsammans två och två utgått från en lista med vårtecken och försökt hitta så många av dem som  möjligt. Därefter samlades vi i klassrummet där barnen valde ut fyra av de vårtecken de hittat och målade av dem. Visst blev det fint!

 

Våra fåglar

Vi har lärt oss om flyttfåglar och stannfåglar och därefter har vi ritat och målat några av våra vanligaste fåglar.

Fåglarna fick sedan sitta i och runt vår klassgran som vi gjort tillsammans av våra händer.

 

Vårblommor!

Äntligen är våren här! Vi har lärt oss om tussilago, blåsippor och vitsippor och därefter målat av dem. Först har vi skissat med blyerts och sedan färglagt blommorna med oljepastellkritor och som avslutning målat bakgrunden med vattenfärg. Visst blev de fina!

 

Påskpyssel!

Utematematik - jämföra och mäta

Vi har letat föremål ute på skolgården som vi jämfört och rangordnat efter kriterierna lång, längre, längst samt kort, kortare, kortast.

En bra övning både i att jämföra och mäta men även för att öva viktiga begrepp och samarbeta.

 

Vi jämför och mäter!

I matematiken har vi jobbat med att jämföra och mäta. Barnen har arbetat i par och de har jämfört längden på olika trådar och därefter letat saker i klassrummet som är lika långa som de olika trådarna. Några av trådarna hade flera saker som var lika långa och några av dem hade färre. Barnen fick sedan sammanställa resultaten i ett stapeldiagram. Oj, så det arbetades och vilka fina resultat det blev!

 

 

Geometriska figurer!

 Vi har repeterat de geometriska formerna cirkel, kvadrat, rektangel och triangel.

 Därefter har målat och klippt ut de olika formerna och satt ihop dem till fina bilder.

 

Stapeldiagram

I matematiken den här veckan har vi lärt oss om stapeldiagram. Barnen har gjort en undersökning i klassen om hur många som går på olika aktiviteter. Resultatet på undersökningen har de sedan visat med hjälp av stapeldiagram. Vi har pratat om hur vi genomför undersökningen, hur vi gör enkla frekvenstabeller och hur vi sedan fyller i raka fina staplar i diagrammen. Resultatet blev jättefint!

 

 

Engelska

På våra engelskalektioner lär vi oss ord och fraser kopplade till vardagen.

Vi har bland annat arbetat med ord och fraser kopplade till våra favoritsporter, favoritdjur, födelsedagar och veckans dagar.

 

Planetböcker!

I vårt arbete med rymden och planeterna håller vi på att göra egna planetböcker. 

Vi började arbetet med att lära oss om Big Bang och solen. Därefter har vi lärt oss om Merkurius, Venus, Jorden, Mars och denna vecka om  Jupiter. Visst blir böckerna fina!

 

Glad Alla hjärtans dag!

Till Alla hjärtans dag har alla elever på skolan klippt hjärtan som de dekorerat och skrivit positiva adjektiv på.

Dessa hjärtan sitter nu i ett stort gemensamt hjärta i vår matsal. Visst är det fint!

 

Rymdraketer!

 I vårt arbete med rymden och planeterna kommer många frågor om hur långt bort solen och de andra planeterna är från oss på jorden. Tänk om vi kunde åka till andra planeter och utforska dem! Kanske kan vi det en dag men än så länge nöjer vi oss med att rita rymdraketer som far i full fart genom rymden!