Klass 2Å Blogg

Halloweenpumpor!

I vårt bildprojekt Årets månader i bilder har vi gjort superfina pumpor för månaden oktober.

Vi har tillsammans skissat pumpan med blyerts och sedan målat ögonen, munnen samt ränderna i pumpan med oljepastellkritor och därefter har vi använt vattenfärg till att måla pumpan och bakgrunden. Visst blev de fina!

 

Ljusfestival!

På FN-dagen, den 24/10, hade vi vår traditionsenliga Ljusfestival här på Elevverket.

 

Avslutning på NO-temat Väga och balansera!

Den här veckan har vi avslutat vårt NO-arbete med temat väga och balansera. Det sista uppdraget var ett “prov” där barnen fick visa vad de lärt sig genom att välja strategi för att identifiera vilken av fem burkar som innehöll tre kulor med hjälp av balansvågen. Vilket engagemang och vilket fokus det blev - en jätterolig lektion!

 

 

NO - väga och balansera!

Veckans uppdrag bestod av att väga några matvaror i bägare - ärtor, solrosfrön, makaroner och havrekuddar - med hjälp av kuber och dokumentera resultaten i en tabell. Därefter har vi samlat alla gruppers resultat i ett punktdiagram där vi tagit fram typvärdet efter vägningarna.

 

Besök på Cosmonova och Naturhistoriska riksmuseet!

Vi har besökt Cosmonova där vi såg filmen om räddningshundarna, "Superpower dogs". Vi lärde oss att hundar verkligen är livs levande superhjältar och att de med träning kan uträtta stordåd! Därefter åt vi vår medhavda lunchmatsäck - dagens viktigaste händelse - innan vi besökte museets utställning om natur i Sverige där vi passade på att titta på vanliga djur som björn, varg, rådjur, lodjur etc som vi ska lära oss om i skolan. Vi hade en riktigt härlig dag!

 

 

 

Vi använder en balansvåg!

I vårt NO-arbete med temat väga och balansera har vi byggt ihop och kalibrerat en balansvåg som vi sedan använt för att jämföra olika saker vi har i bänkarnas vikt. Vilken sak är tyngre än någon annan? Vilken sak är lättare? Vilka väger lika mycket? Vi dokumenterar vårt arbete med jämförelserna och berättar för varandra vad vi kommit fram till.

 

 

 

Månadens konstnär - Hilma af Klint!

I februari var månadens konstnär Hilma af Klint. Vi har lärt oss lite fakta om konstnären och dessutom gjort egna tolkningar av hennes verk Svanen nr. 17. Visst blev de fina!

 

Claude Monet

Vi har lärt oss om den franska konstnären Claude Monet som var en av de främsta representanterna för impressionismen. Eleverna fick sedan göra egna tolkningar av hans målning av den japanska bron. Vilka målningar det blev!

 

Vi bygger mobiler!

I vårt NO-arbete med temat balansera och väga har vi byggt mobiler med hjälp av sugrör, gem och pappersfigurer. I arbetet med mobilerna undersökte vi hur delarna ska sättas ihop för att uppnå jämvikt. Visst blev mobilerna fina!

 

NO - balansbrädor!

Vi har använt en stödkloss och balansbräda och undersökt olika sätt att lägga kuber på brädan för att få den i balans (ligga vågrätt).

Hur kan vi få brädan att balansera även om det är olika många kuber på sidorna?

 

NO-arbete, vi balanserar!

Idag har vi inlett ett NO-arbete med temat Balansera och väga. Dagens uppdrag var att klippa ut en pappersfjäril och sedan leta upp tyngdpunkten genom att balansera den på en penna. Därefter undersökte vi hur balansen ändras om fjärilens massa ändras med ett gem.

 

 

 

 

Tangram!

Med hjälp av sju tangrambitar har vi byggt olika figurer. Det gäller att få rätt bit på rätt plats och i rätt riktning för att bilderna ska stämma.

Lite klurigt men fint blev det!

 

Dagens författare!

Då nästa vecka, vecka 46, är Barnboksveckan passar vi på att lära oss om några olika författare och vilka böcker de skrivit. Idag har vi lärt oss om Gunilla Bergström som bland annat skrivit böckerna om Alfons Åberg och då passade det utmärkt att skapa superfina bilder med Alfons. Bilderna har vi gjort med "steg för steg-metoden" och barnen blev så oerhört nöjda med sina verk. Visst blev de fina!

 

Ljusfestival!

Idag har vi haft Elevverkets traditionsenliga Ljusfestival. Ljusfestivalen inleddes med intåg av skolans klasser till musik där eleverna satte ut sina ljuslyktor i formen av ett hjärta. Därefter hissades FN-flaggan och skolans klasser bjöd på sånger och dikter. Som avslutning sjöng elever, föräldrar och personal "I natt jag drömde" tillsammans. En fin stund!

 

FN-dagen

Inför FN-dagen och vår stundande Ljusfestival har vi skrivit freds- och vänskapsdikter.

Visst blev de fina!

 

Problemlösning!

Matematik är ett kommunikationsämne och det utnyttjar vi när vi arbetar med problemlösning i smågrupper. Eleverna får öva på att samarbete för att hitta lösningar på problemen samt öva på att sätta ord på sina tankegångar och kunskaper. Jättekul tycker både elever och lärare!

 

Min trädbok

 

I vårt NO-arbete håller vi på att lära oss om några vanliga svenska lövträd och barrträd. Barnen skriver enkla faktatexter om träden och samlar dessa i sin egen trädbok.

 

 

Finskrivning!

Varje vecka övar vi särskilt på en av bokstäverna i alfabetet. Vi övar på bokstavsljudet - hur bokstaven låter och hur vi formar ljudet - samt hur bokstaven ser ut och naturligtvis på hur vi skriver bokstaven. Efter att vi övat på olika sätt under en vecka har vi sedan "Finskrivning" på fredagen och då får eleverna visa att de lärt sig att forma bokstaven både fint och på rätt sätt. När finskrivningen är färdig får eleverna göra ett bokstavs-tangram som de färglägger, klipper ut och därefter fogar samman de utklippta delarna till en bokstav igen. Den här veckans bokstav har varit Aa och visst blev de fina!