Blogg 2A

Skoljoggen

Under fredagen tog vi oss ut till Djursholms golfbana för att springa varv på en slinga. Detta gjorde vi för att samla in pengar "springslanten" till clowner utan gränser. Det var ett mycket taggat gäng som gick med raska steg till starten. Sedan sprang det varv på varv och några tog sig runt en 12 gånger. En stark insats från riktiga kämpar! Det tråkiga är att ni inte kan se deras tokiga och glada miner på bilden. 

Problemlösning

Arbetat med problemlösning har fortsatt varit i fokus den här veckan. Alla tilldelades en clearboard, vilken fungerar som en whiteboard. De fick även samma problemlösningsuppgift som de skulle lösa. Först fick det lösa uppgiften på egen hand, därefter fick det diskutera sin strategi med en kompis. Sedan diskuterade vi våra problemlösningsstrategier tillsammans i klassrummet. 

 

Lungorna

På NO-lektionerna arbetar vi med temat vår kropp. Vi skapade därför ett par lugnor för att se hur lungorna blåser upp sig och sjunker ihop bereonde på om vi andas in luft eller andas ut luft.

Bilduppgift

Under veckan som gått har vi haft vår första bildlektion. Vi tränade då på att skapa nyanser av samma färg för att skapa ett motiv. Bilderna blev mycket fina. 

 

Problemlösarhanden

Den här veckan har vi börjat arbeta intensivt med problemlösarhanden. Att lösa matematiska problem, räknehändelser eller andra problemlösningsuppgifter kan vara svårt. Då är problemlösarhanden ett alldels utmärkt hjälpmedel. Nu sitter även handen upp på tavlan så att vi alltid kan titta dit för att få en extra påminnelse. 

 

Första dagen i andra klass

Äntligen tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov. Första dagen har spenderats med att prata sommarminnen och dela med oss av dem. Vi skapade även i år ett klassfoto, där var och en fick göra ett självporträtt. Det gamla klassfotot ska såklart sparas tills vi har gjort de tredje och sista i trean. 

Plast i haven

Under en längre period har vi nu arbetat med miljön och hur den påverkas genom t.ex. klädköp. Vi har även pratat om skärp och framförallt all plats som finns i havet. Vi passade då på att skapa plakat för att stoppa att det slängs skräp på marken som sedan kan föras med vinden till haven där fiskar och andra havsdjur lever. Vi tog också tillfället i akt att gå ut på skolgården när vi skulle färdigställa plakaten då vädret var mycket behagligt. 

 

 

 

 

Skolloppet

I fredags gick vi tillsammans med vår parallellklass och förskoleklassen till Djursholms golfklubb för att spring ca 1,3km. Innan loppet värmde vi upp med en klassisk macarena dans för att sedan släppa iväg ett stort gäng taggade barn. En från varje klass hamnade på prispallen vilket var otroligt kul. 

 

Skapar vårt egna kretslopp

För att avsluta temat vatten har vi skapat ett eget kretslopp. I två grupper har vi planterat två slutna kretslopp. Något som var mycket uppskattat. 

 

 

Experiment tema "vatten"

Under gårdagen fick barnen lära sig genom att testa. Vi började lektionen genom att tillsammans utföra ett experiment som kommer visa på hur vatten avdunstar. Vi gjorde en lösning av salt och vatten och nu ska vi vänta tills efter sportlovet för att se om saltet finns kvar i glaset. Sedan fick eleverna genomför tre andra experiment som tog upp ämnen flyta/sjunka och temeraturkänslighet. Innan, under och efter varje experiment fick barnen skriva en lapprapport. 

 

 

 

 

Vasaloppet 2021

I år kunde vi äntligen arrangera ett vasalopp. Snön låg kvar på marken men det var på håret att vi missade den. Vilken dag vi fick och vilka fantastiska åkare vi kunde se i spåret. Alla åkare gav allt. Kämparglöden var enorm och att efter vasaloppet få avnjuta varm blåbärsoppa och en kanelbulle var otroligt. 

 

Kända konstverk

Vi har påbörjat ett nytt projekt under bildlektionerna "kända konstverk". Vi pratar om den aktuella konstnären sedan gör vi våra egna tolkningar av ett känt konstverk. Förra veckan tolkade vi Mona Lisa och den här veckan har vi målat en tolkning av skriet. 

 

Mona Lisa

 

Skriet

Tipsrunda i snön

Under torsdagen annornde Chantal (lärare för 1S) en tipsrunda för alla oss ettor, för att vi skulle lära känna varandra. Vi tog på oss ordentligt med kläder och alla elever delades in i små grupper som sedan gick runt tillsammans för att svara på frågorna om vinterdjur. 

 

 

 

 

Luciafirande & pyssel

Idag har vi firat lucia. Lucia fick tända det tredje ljuset i ljusstaken och under eftermiddagen pysslade vi våra egna granar. 

 

 

Redo för flytt!

Nu närmar sig flytten till Svalnäs och under måndagen packades nästa hela klassrummet ner i lådor. När eleverna kom till skolan på tisdagen pratade vi mycket om hur flytten ska bli, när vi ska flytta och hur vi ska flytta. 

 

 

 

Har tomten varit här? 

Vi har inte bara julpyntat klassrummet utan tomten har också varit här. När vi kom in i klassrummet på tisdagen fanns det en paketkalender OCH en chokladkalender. Klass 1 måste varit riktigt snälla under terminen för tomen är väldigt givmild. Varje dag får en eller två elever skriva upp dagens datum på tavlan för att sedan ta ett paket ur paketkalender och en choklad ur chokladkalender. Vilken lyx. Nu räknar vi ner dagarna till Julafton. 

 

 

 

Adventsfirande 

Idag uppmärksammade vi att det är första advent på söndag. Vi började med att tända första ljuset i adventsljusstaken för att sedan baka pepparkakor. Alla fick göra en pepparkaka som de sedan skrev sina namn på med hjälp av glasyr. 

 

 

Programmering

I veckan har vi fortsatt vårt tappra arbete att rädda alla Robotar i Robot city. Veckans utmaning var att lista ut vilken robot som klarade sig förbi alla hinder för att ta sig ut ur Monstrelias hemska fångenskap. Rulle lyckades ta sig först till mål och kanske kommer han på besök under nästa vecka. 

För att lösa uppgiften behövde vi följa på förhand givna regler.

Escape room

På fredagar ska man enbart göra saker som är roligt. Kanske inte hela tiden men lite då och då. Idag hade vi ett gäng i klassen som för första gången fick testa på escape room. Uppdragen gick ut på att rektorn hade glömt koden till låset på skolan och genom olika typer av matteuppgifter fick barnen klura ut koden för att hjälpa rektorn. Det verkade som de tyckte att det var kul och spännande. 

 

 

 

 

Mera höst 

Vi forsätter njuta av allt fint som har med hösten att göra. Det är härligt att se bladen byta färg för att sedan trilla ner. Vi ska fortsätta utöka vårt förråd med kunskaper om hösten under dagen(tisdag). Vi kommer att besöka vår naturruta för att se om det har hänt något spännande med växterna som fanns där. 

Igår(måndag) hämtade vi in löv till klassrummet sedan skapade vi djur av dessa. Många fina djur blev det, tänk vad en kan göra med lite löv.